Galexia, l’app que millora la lectura en la dislèxia

8 d'abril de 2018 by in category Apps tagged as , with 0 and 1
Home > El Blog dels Petits Enginyers > Apps > Galexia, l’app que millora la lectura en la dislèxia

No tots els nens ho tenen igual de fàcil per aprendre a llegir, i és que trastorns com la dislèxia poden dificultar la lectoescriptura dels petits. És per això que un grup d’investigadors i alumnes de la Universitat de Granada ha creat Galexia, una aplicació mòbil capaç de millorar les habilitats lectores dels joves que pateixen aquesta malaltia i que també està recomanada per als adults.

Aquest joc interactiu compta amb materials que s’adapten al nivell acadèmic dels usuaris i intenta motivar els petits perquè desenvolupin un amor per la lectura. És un programa de seguiment i atenció individualitzada perquè és capaç d’adaptar-se al ritme de cada estudiant i augmenta la seva dificultat de forma progressiva. D’aquesta manera, els afectats per la dislèxia començaran escrivint síl·labes per passar a paraules i, finalment, enfrontar-se a textos complets. La lectura repetida i accelerada ajuda a millorar la fluïdesa.

Galexia es complementa, a més, amb activitats de reforç fonològiques perquè els nens dominin els patrons ortogràfics i entenguin la correspondència grafema-fonema. Cadascuna de les seves 24 sessions de joc ha estat validada científicament pels científics de la Universitat de Granada. L’aplicació va començar com una eina per a alumnes d’entre segon i sisè de Primària, però ja està disponible també per als adults que necessitin millorar les seves habilitats lectores.

Francisca Serrano Noia i José Francisco Bravo, els seus creadors, han estat nominats en la categoria de “Millor Joc Universitària” als Premis Nacionals del Videojoc de l’Acadèmia Espanyola de les Arts i les Ciències Interactives gràcies a aquesta app que ja ha estat descarregada en més de 10.000 ocasions. Els afectats per la dislèxia es trobaran en ella amb un divertit company extraterrestre que els acompanyarà en un viatge intergalàctic a Leximundo, el seu planeta d’origen.