Xóchitl Guadalupe, científica de 9 anys, guanya un premi de la Universitat de Mèxic

26 de març de 2018 by in category Ciència tagged as , with 0 and 1
Home > El Blog dels Petits Enginyers > Ciència > Xóchitl Guadalupe, científica de 9 anys, guanya un premi de la Universitat de Mèxic

Xóchitl Guadalupe Cruz López, una petita mexicana de 9 anys, ha guanyat el premi de l’Institut de Ciències Nuclears de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM), una de les més importants del seu país, malgrat la seva curta edat. El seu enginy el va ajudar a construir un escalfador solar amb materials reciclats per instal·lar a la teulada de casa seva, i és que a Xóchitl li apassionen les matemàtiques, la ciència, la lectura, fer experiments i jugar al futbol.

Guadalupe encara estudia tercer de Primària, però ja s’ha convertit en la científica més jove en obtenir aquesta distinció. El seu escalfador de baix cost funciona amb llum solar, i la nena el va inventar pensant en tenir cura del medi ambient i fer-lo accessible a les persones sense recursos. L’artefacte tindria un preu d’entre 180 i 200 pesos, i els materials necessaris per construir-lo amb ampolles de plàstic PET pintades de negre, mànegues, trossos de fusta i alguns vidres. L’aparell permet escalfar 10 litres d’aigua al dia, però aquesta inventora ja pensa en construir-ne un de més capacitat amb panells solars.

A Xóchitl li agrada la ciència des que tenia 5 anys, i els seus pares sempre l’han animat a estudiar-la. És per això que no dubta a l’hora de demanar “més educació” al president del seu país a més de biblioteques, hospitals, infermers i zones wifi per divulgar el coneixement. A la petita li agradaria convertir-se en metgessa o científica de la NASA algun dia, combatre el canvi climàtic i aturar el engrandiment del forat a la capa d’ozó.

Aquesta nena va pensar en fabricar un escalfador perquè a San Cristóbal de les Cases, a Chiapas, fa molt de fred durant la major part de l’any i molts habitants es veuen obligats a banyar-se amb aigua gelada. “Si les persones es banyen amb aigua freda poden tenir malalties a les vies respiratòries”, explica Xóchitl.