Quatre eines que ensenyen als nens a programar

22 de maig de 2017 by in category Programació tagged as with 0 and 0
Home > El Blog dels Petits Enginyers > Programació > Quatre eines que ensenyen als nens a programar

La programació és una habilitat cada vegada més demandada al mercat laboral i nombrosos països ja l’han implementat com una nova competència a adquirir durante l’educació bàsica. Permet que automatitzar processos i desenvolupar noves tecnologies com ara són els cotxes autònoms, la intel·ligència artificial i la hiperconnectivitat, però aprendre aquest llenguatge no té perquè ser avorrit o complicat per als més petits.

Code.org, Robomind, Hopscotch i Scratch són algunes de les eines que poden ser utilitzades per tal d’iniciar-se mentre ho passen d’allò més bé. Code.org és una pàgina web molt intuïtiva dins la qual els nens poden aprendre codi HTML programant al simpàtic robot BB-8 i d’altres personatges de la saga Star Wars, i compta amb tutorials i cursos gratuïts impartits per professionals en la matèria. Inclús els propis Bill Gates i Mark Zuckerberg van participar financerament amb una donació de 10 milions de dòlars.

Altres plataformes, com ara Robomind, han creat el seu propi llenguatge de programació perquè grans i petits es familiaritzin amb les regles bàsiques de la computació i programin el seu propi robot. En aquest cas, es programa el comportament d’un robot virtual que reprodueix les ordres que se li assignen a la pantalla. Robomind también ofereix tècniques d’iniciació a la robòtica i la intel·ligència artificial i, encara que alguns d’aquests continguts només es troben disponibles en anglès, els seus creadors ja treballen per oferir-los en castellà.

Hopscotch és una alternativa pensada per a mòbils iOS. Desenvolupada per Hopscotch Technologies, ensenya als nens a programar a través d’uns senzills blocs de construcció. Pot emprar-se per tal de crear jocs, animacions o fins i tot altres programes, i està inspirada en l’editor multimèdia MIT Scratch. Precísament, l’aplicació gratuïta Scratch per a Windows es una altra de les opcions perquè els més petits generin les seves pròpies animacions gràfiques. El seu editor gràfic de funcions facilita programar moviments, reproduir sons i modificar el comportament dels objectes emprats.

hopscotch petits enginyers programació
scratch programació petits enginyers