Projecte Torino, el llenguatge de programació per a nens invidents

10 d'abril de 2017 by in category Programació tagged as with 0 and 1
Home > El Blog dels Petits Enginyers > Programació > Projecte Torino, el llenguatge de programació per a nens invidents

La programació és una habilitat que, a més de permetre desenvolupar coses increïbles, pot obrir moltes portes al món laboral. Els nens invidents no haurien d’haver de renunciar a adquirir aquests coneixements, de manera que Microsoft ha desenvolupat un nou llenguatge de programació “físic” dins del marc del Projecte Torino.

Tradicionalment els sistemes per aprendre a programar han estat visuals, de manera que Microsoft ha optat per crear peçes que generen codi de programació al ser connectats entre elles. Es tracta d’una opció interessant tant per a nens invidents com per als seus companys de classe: la idea consisteix a trobar fórmules inclusives perquè tots els joves puguin aprendre junts i que els nens amb problemes de visió disposin de les eines necessàries per esdevenir futurs informàtics o enginyers.

Segons l’Organització Mundial de la Salut 285 milions de persones tenen algun tipus de discapacitat visual al món, el que sovint els dificulta accedir al mercat laboral en igualtat de condicions. El grup de dotze alumnes que han provat el producte durant la seva fase de desenvolupament estava compost per nens amb diferents nivells de visió i les seves opinions van resultar de gran ajuda als creadors.

Per exemple, aquests petits van indicar que incloure peces de diferents colors al disseny els ajudaria a distingir-les millor quan la idea inicial de Microsoft era fer-les totes blanques. També van descobrir que, en fer les peces més grans, facilitaven la tasca dels nens.

Projecte Torino està dirigit a nens d’entre 7 i 11 anys d’edat, però l’objectiu de l’empresa és que, una vegada que aquests joves dominin el llenguatge físic, puguin utilitzar una app que posi per escrit el codi que han creat. Aquest invent unit a altres tecnologies accessibles que els permetran seguir programant podria contribuir a fer realitat els seus somnis i permetre’ls gaudir de les meravelles de la programació.