El robot que converteix la química i la bioenginyeria en un joc de nens

24 d'abril de 2017 by in category Robòtica tagged as with 0 and 0
Home > El Blog dels Petits Enginyers > Robòtica > El robot que converteix la química i la bioenginyeria en un joc de nens

Fer que els nens s’interessin per la química i els experiments de bioenginyeria pot sonar complicat, però un grup d’enginyers de la Universitat de Standford ha aconseguit fer-ho d’allò més divertit gràcies a un kit de robòtica. Materials tan senzills com ara un kit de Lego Mindstorms els ha permès crear un sistema per barrejar líquids automàticament.

El laboratori Riedel-Kruse de bioenginyeria va pensar a unir la robòtica, la química i la bioenginyeria de la forma més senzilla possible afegint alguns cables i motors al joc de construcció. El resultat? Un sistema econòmic que els propis nens poden acoblar i programar pel seu compte.

L’equip universitari va pensar que, quan als joves se’ls presenta per primera vegada un kit robòtic, la seva primera idea és fabricar cotxe i altres tipus de mecanismes. El seu invent podria ajudar-los a desenvolupar un interès per altres disciplines de la ciència. Per això, una de les seves peces més importants és la pipeta que permet absorbir i abocar líquids per fer experiments.

Les cubetes en què es realitzen les mescles serveixen per incloure sèries de dissolució i comprovar com interaccionen els diferents compostos a l’entrar en contacte amb l’aigua o altres líquids. El robot també permet ensenyar als nens com la diferent densitat dels líquids pot impedir que es barregin entre si: és una forma d’afegir un component tecnològic i estimulant al clàssic exercici en què es separen l’aigua i l’oli.

A més, els joves que ja hagin fet els seus primers passos amb la química a l’institut també poden inspirar-se gràcies al seu segon disseny, una mica més avançat. Aquest segon robot, més gran i amb més motors, té la capacitat de deixar gotes d’un mil·límetre sobre plaques Petri i utilitzar pipetes per fer barreges programades prèviament. Una forma molt sofisticada de manipular compostos per analitzar-los tot seguit amb un microscopi.

bioenginyeria robot petits enginyers
robot bioenginyeria petits