¿Què són les joguines STEM?

9 de gener de 2017 by in category General tagged as with 0 and 0
Home > El Blog dels Petits Enginyers > General > ¿Què són les joguines STEM?

Si aquest Nadal has mirat algun catàleg de joguines o t’has passat per una botiga especialitzada és possible que hagis reparat en què alguns venen etiquetats com a STEM. Però què vol dir aquest acrònim i quins beneficis pot aportar als nens?

Els drons, els robots i les tablets sovint es venen com a joguines tecnològiques, però el que realment defineix una joguina STEM és que és un article capaç de fer que els més petits desenvolupin una passió per la ciència (S), la tecnologia (T), l’enginyeria (I) o les matemàtiques (M). Des de peces de construcció fins a robots programables, l’important no és el seu grau de complexitat sinó el seu potencial per fomentar la creativitat i diferents habilitats.

L’última joguina de moda plena de llums, bateria a piles i protagonista de tots els anuncis de televisió pot ser atractiva visualment i entretenir durant unes hores, però l’important és que suposi un repte estimulant a llarg termini. Per què regalar un ordinador portàtil a un nen si pot construir-ne un ell mateix? Permetre’ls treballar la paciència i la resolució de problemes és tan important com triar una joguina que s’ajusti a la seva edat.

És preferible inclinar-se per articles que els suposin un desafiament que per altres que els avorreix. Cooperar amb els pares a algunes fases pot ensenyar nocions de treball en equip i aportar-ls’hi una sèrie de coneixements que no adquiririen si juguessin sols. La simplicitat regna sobre l’espectacularitat i fins i tot hi ha jocs orientats a programar sense necessitat d’utilitzar cap dispositiu digital.

Les targetes Robot Turtles, per exemple, consisteixen en una baralla de cartes amb la qual ha de construir-se una seqüència de programació que permeti a les tortugues arribar fins a la seva gemma. És una manera senzilla d’aprendre els passos bàsics abans d’iniciar-se en el llenguatge Scratch. Al blog seguirem veient gadgets i idees perquè els més petits es diverteixin alhora que aprofiten al màxim el seu potencial.

stem joguines
stem joguines