Rita Levi-Montalcini, una científica valent

9 d'octubre de 2017 by in category Història tagged as , with 0 and 0
Home > El Blog dels Petits Enginyers > Història > Rita Levi-Montalcini, una científica valent

Els temps han canviat i avui dia les dones han aconseguit ser tan enginyeres com els homes, però no totes ho van tenir tan fàcil per dedicar-se a l’àmbit de les ciències, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques. Rita Levi-Montalcini no és tan famosa com Albert Einstein o Severo Ochoa, però les seves aportacions al món de la neurobiologia li van fer merèixer el premi Nobel de ciència de l’any 1986.

Levi-Montalcini va néixer a Torí el 1909, però a principis del segle XX encara quedava molt per avançar dins l’àmbit de la igualtat i li va tocar obrir-se camí davant les adversitats. La italiana no va fer cas dels consells del seu pare i va perseguir el seu somni d’estudiar medicina. Primer, va treballar en un forn per tal de poder pagar-se la seva formació a la universitat. Es va matricular a la carrera que volia i va començar a estudiar el sistema nerviós graduant-se amb la màxima qualificació.

Després va passar a ser l’ajudant de laboratori del prestigiós científic Giuseppe Levi, però la seva vida va canviar de cop amb l’aprovació de les lleis racials feixistes del dictador Benito Mussolini l’any 1938. Com jueva que era, va passar a no poder casar-se, estudiar o treballar. Levi-Montalcini va improvisar una solució per seguir fent el que volia després d’esclatar la Segona Guerra Mundial, i va muntar un laboratori a la seva pròpia cambra. Així va poder investigar com creixien les fibres nervioses i el sistema nerviós dels embrions de pollastre.

Els pocs ous que va aconseguir reunir per als seus experiments desenvolupats entre 1943 i 1945 li van servir per guanyar una invitació del professor Viktor Hamburger per continuar amb el seu treball amb els teixits nerviosos als Estats Units. Així va descobrir el factor de creixement nerviós, una proteïna vinculada al creixement i la comunicació neuronal. Però Rita Levi Montalcini va rebre el seu veritable reconeixement al 1986, quan va compartir el Premi Nobel amb el bioquímic Stanley Cohen.

rita levi montalcini petis enginyers