Un videojoc basc contra el bullying

16 de gener de 2017 by in category General tagged as with 0 and 0
Home > El Blog dels Petits Enginyers > General > Un videojoc basc contra el bullying

Tot i que les tecnologies aporten múltiples beneficis com ara pot ser la possibilitat de trobar tot tipus d’informació a cop de clic o l’opció d’accedir a milions de continguts audiovisuals per a nens, el seu mal ús pot comportar perills. Als últims temps ha proliferat el fenomen conegut com a ciberbullying, una cruenta forma d’assetjament que es propaga a través de la xarxes de manera silenciosa.

Preocupades davant aquesta situació, dues investigadores de la Universitat del País Basc (UPV / EHU) han dissenyat un videojoc online que pretén mentalitzar als més petits sobre aquesta forma digital d’assetjament escolar. ‘Cybereduca’, que pot jugar-se des de la web www.cybereduca.com, ha estat creat perquè els nens a partir de 11 anys coneguin formes de prevenció i factors de risc cap a situacions d’assetjament. Tot això amb un enfocament divertit i educatiu que enganxi als joves alhora que els ensenya.

Cybereduca inclou alguns test que poden completar-se tant en família com a l’escola. Les seves 120 preguntes defineixen el bullying i les facetes de l’assetjament cibernètic, aporten dades de seguretat i identifiquen les conseqüències que aquests comportaments tenen sobre les persones que ens envolten. Els seus personatges, gremis de constructors que tracten de reconstruir mons de fantasia destruïts per estranyes forces del ciberespai, ensenyen que algunes conductes com ara enviar textos amenaçadors per email o manipular fotografies per fer xantatge a una persona poden fer-los molt mal a curt o llarg termini.

El projecte, que està finançat pel Gobern Basc i el Ministeri d’Economia i compta amb el suport de la Facultat de Psicologia de la UPV / EHU, espera reduir el nombre de víctimes el màxim possible. Del 5% d’estudiants que pateix aquesta situació de forma habitual, el 3% ho fa a través d’internet. De moment Cybereduca està disponible en anglès, euskera i castellà.

cybereduca3
cybereduca