Una jove de 16 anys descobreix com acabar amb la sequera amb taronges

20 de novembre de 2017 by in category General tagged as , with 0 and 0
Home > El Blog dels Petits Enginyers > General > Una jove de 16 anys descobreix com acabar amb la sequera amb taronges

Kiara Nirghin només té 16 anys, però podria haver trobat la solució a un dels majors problemes als quals s’enfronta la humanitat. Aquesta sud-africana coneix de primera mà el mal que una sequera pot fer-li al seu país i ha inventat un remei per combatre l’escassetat d’aigua de forma senzilla, únicament amb fruites que podem trobar a casa. El seu enginy li ha valgut els 50.000 dòlars del primer premi del Google Science Fair ‘Community Impact Award’ africà, però aviat podria atorgar-li majors satisfaccions.

Sud-àfrica pateix la seva pitjor sequera des de fa 45 anys, i els cultius perillen per la falta d’aigua arreu de tot el país. Però Nirghin, aficionada a la química i la ciència aplicada a la cuina -quan cuinem es produeixen desenes de reaccions químiques que canvien l’estat dels aliments-, ha sabut aprofitar tot el potencial de les pells de taronja que habitualment acaben a les escombraries. Només cal assecar-les al sol al costat de pells d’alvocat per obtenir un increïble producte superabsorbent capaç de retenir 300 vegades el seu pes en aigua. En col·locar-lo al costat de les arrels dels arbres allibera l’aigua lentament, com si es tractés d’un sistema de reg per degoteig.

Aquestes fruites i vegetals són productes de fabricació sostenible, i les seves pells deixalles naturals amb un cost mínim. Totalment biodegradables, abonen la terra amb nutrients i, gràcies a la idea d’Nirghin, podrien ajudar a mantenir la terra humida i millorar el creixement dels cultius sense proveïments regulars d’aigua. Fins ara els agricultors sud-africans han pal·liat la sequera amb agents químics nocius i costosos, però la clau es trobava en als seus fruiters. L’única cosa que Kiara fa servir per crear aquest compost és temps i energia i, a més, es redueixen els residus a l’hora de produir suc. No hi ha cap recepta màgica.

petits enginyers sequera taronja